S pomočjo vrta čutil, stenske tipanke in večerje v temi želimo širši javnosti predstaviti slepoto in slabovidnost.

Vrt čutil se nahaja ob stavbi Centra IRIS v Ljubljani. Je edinstven primer krajinske arhitekture za učenje in usposabljanje slepih in slabovidnih v orientaciji in mobilnosti pri nas. Z vrtom želimo predstaviti vzorčen način, kako so lahko oz. bi morale biti urbane površine urejene za samostojno uporabo slepih in slabovidnih. Omogoča sproščeno raziskovanje okolja s pomočjo vseh čutil.

Vrt čutil ponoči
Vrt čutil ponoči

Vodeni ogledi, delavnice in dnevi dejavnosti

Na vrtu organiziramo vodene oglede ter različne delavnice. Obiski na vrtu čutil so mogoči od srede do petka, od začetka septembra do konca junija v času od 9. do 13. ure oz. po dogovoru. Prazniki in šolske počitnice: zaprto. Ogled oz. dostop na vrt brez vodstva ni možen. Sprejemamo skupine od 5 do 50 oseb oz. do dva razreda (odvisno od izbrane ponudbe). Za ogled se dogovorite po e-pošti: vrt.cutil(pri)center-iris.si najmanj 2 tedna v naprej.
Ker delavnice potekajo na prostem, obiski ob slabem vremenu niso izvedljivi in jih v dogovoru z vami preložimo na drug prost termin.

Delavnica “Vrtec čutil”

Delavnica je primerna za predšolske otroke od 5. leta starosti dalje. Na njim razumljiv način predstavimo slepoto, tipanke, belo palico in igre, s katerimi si slepi krajšajo prosti čas. Traja približno 1,5 ure in omogoča tudi prosto igro na vrtu čutil.

Cena je 2€ na otroka, za spremljevalce otrok in otroke s posebnimi potrebami je obisk brezplačen.

Delavnica “Potipaj pravljico”

Delavnica je primerna za predšolske otroke od 5. leta starosti dalje. Vključuje ogled stenske tipanke ter ustvarjanje v okviru likovne in glasbene delavnice. Obisk je možen ob četrtkih dopoldan, maksimalno število otrok, ki jih sprejmemo je 24. Traja približno 1,5 ure.

Cena je 2€ na otroka, za spremljevalce otrok in otroke s posebnimi potrebami je obisk brezplačen.

Stenska tipanka
Stenska tipanka

Osnovna predstavitev za OŠ

Delavnica je primerna za otroke od 1. razreda dalje in jo prilagodimo starosti otok. Traja približno 3 pedagoške ure. Sprejmemo lahko do dva razreda hkrati. Na delavnici obiskovalci podrobneje spoznavajo slepoto in slabovidnost. Seznanijo se z zapisom črk v brajici, pišejo na brajev stroj, spoznajo in preizkusijo showdown – šport za slepe, berejo s pomočjo simulacijskih očal, ki predstavljajo slabovidnost, spoznajo osnove spremljanja slepe osebe ter se sprehodijo z belo palico. Na ta način se za trenutek vživijo v svet slepote in slabovidnosti.

Cena je 3€ na učenca, za spremljevalce otrok in otroke s posebnimi potrebami je obisk brezplačen.

Naravoslovni dan “Čutim svet okoli sebe”

Primeren je za otroke od 1. do 4. razreda in traja do 5 pedagoških ur, organiziramo ga lahko ob sredah, maksimalno število udeležencev pa je 32 oz. en razred. Poleg posameznih naravoslovnih vsebin naravoslovni dnevi zajemajo še vsebine iz osnovne predstavitve, kjer učenci spoznajo vsa čutila in izvedo nekatere zanimivosti o čutilih iz živalskega sveta, na posameznih postajah pa preizkušajo svoja čutila.

Cena je 4 € na učenca za spremljevalce otrok in otroke s posebnimi potrebami je obisk brezplačen.

Osnovna predstavitev za SŠ in odrasle

Osnovno vodenje po vrtu traja 1 uro. Sprejmemo do 50 ljudi oz. dva razreda. V tem času se sprehodimo po vrtu, kjer vam predstavimo posamezne dele vrta in njegove posebnosti ter predstavimo stensko tipanko. Če je skupina manjša in če želi, se po poligonu za orientacijo in mobilnost sprehodimo tudi s prevezami za oči in belimi palicami. Ob tem obiskovalce poučimo o pravilnem spremljanju slepe oz. slabovidne osebe. Cena je 3€ na osebo.

Predstavitvi lahko priključimo v dogovori z našimi strokovnjaki tudi ogled pripomočkov, šport za slepe ter druga specifična predavanja. Obisk na vrtu čutil lahko v popoldanskih urah združimo z večerjo v temi.

Oseba, ki je pripeljala skupino, je dolžna skrbeti za njihovo varnost.

Kontakt: vrt-cutil(pri)center-iris.si

Vrt čutil v slikah