Starši želimo svojim otrokom vedno le najboljše. Da bi se radi učili, bili srečni in zadovoljni. Z vključitvijo v izobraževalni proces skozi šolo pa pridejo na vrsto tudi obšolske dejavnosti. Te podpirajo in vzpodbujajo že šole same, a tudi starši si na drugi strani želimo, da bi se naš otrok ukvarjal z dejavnostjo, ki ga bo veselila.

Siljenje ne vodi nikamor, zato je dobro poslušati želje otroka. Poleg športnih dejavnosti se velikokrat pojavi tudi glasbena šola, ki lahko otroku da zelo veliko. Nauči ga koncentracije, večopravilnosti, pozornega poslušanja, učenja in razvijanja umskih in motoričnih sposobnosti. A kako ga za glasbo navdušiti?

Otrok kaže voljo po igranju glasbil?

Najlažje je v glasbeno šolo usmeriti otroka, ki že sam od sebe kaže veselje do igranja glasbil. Nekateri otroci so na tem področju mnogo bolj dojemljivi kot drugi, za prav vse pa je vstop v glasbeno šolo odlična popotnica za naprej. Z učenjem igranja na glasbila pridejo tudi druge dobre reči.

Glasbeni nastop
Glasbena šola marsikomu pomaga odpraviti tremo pred nastopanjem.

Ena teh je zmanjšanje treme pred nastopanjem. Ne gre zgolj za igranje pred občinstvom. Nastopanje otroka čaka skozi celotno življenje. V službi, pri iskanju in spoznavanju partnerja in podobno. Za začetek pa se trema pred nastopi seveda pojavi v šoli, ko je treba stopiti pred tablo. Čeprav otrok poseduje znanje, ki je potrebno za odgovore na vprašanja učitelja, pa mu trema tisti hip ne dovoli, da bi jih potegnil iz sebe.

Naj bo to njegovo najljubše glasbilo

Če vaš otrok že ves čas kaže posebno navdušenje nad določenim glasbilom, potem ga vsekakor usmerite v to smer. Obožuje klavir, morda kitaro ali tolkala? Čeprav bo kasneje v glasbeni šoli igral popolnoma drugo glasbilo, ki ga bo sproti bolj pritegnilo, pa je pomembno, da ga motivirate za vstop v glasbeno šolo.

In tja se bo z veseljem odpravil, če bo vedel, da se bo učil igrati na glasbilo, ki mu je tisti hip najbolj pri srcu. Ko bo enkrat v glasbeni šoli in se bo spoznal še s preostalimi glasbili, ga bo njegova radovednost silila poizkusiti še kaj drugega.

Katero vrsto glasbe obožuje?

Tudi sam žanr seveda ni nepomemben. Če ima vaš otrok rad pop ali rock glasbo, ga bodo verjetno najbolj razveselila brenkala, tolkala, pa tudi kakšno drugo glasbilo. Morda pa bi rad postal slaven pevec. V glasbeni šoli se seveda uči tudi petja.

Petje v glasbeni šoli
Če vaš otrok rad poje in ima odličen posluh, ga vpišite na petje.

Ob vstopu v glasbeno šolo bodo v veliko pomoč učitelji in mentorji, ki bodo pod svoje okrilje vzeli vašega otroka. Ti bodo znali kasneje najbolje svetovati, kaj bi bilo tisto najboljše zanj, katero glasbilo mu najbolj leži in tudi katera zvrst glasbe. Otrok se bo v glasbeni šoli še mnogo bolj odprl in bolj jasno izrazil svoje želje.

Pokažite mu različna glasbila

Seveda otrok določena glasbila vidi na televiziji, spletu, morda v živo na kakšnem odru in si jih zaželi tudi doma. Sprva v obliki igrač, kasneje pa tudi bolj realne izvedenke. V tem primeru ne boste zgrešili, če si bosta skupaj ogledala nabor vseh glasbil v glasbeni trgovini Symphony International.

Tam boste našli praktično vsa glasbila od A do Ž, smiselno razporejena v posamezne vrste inštrumentov. Sem sodijo glasbila s tipkami, pihala, godala, brenkala, trobila in tolkala. Seveda ne spreglejte prav posebne kategorije, v kateri se nahajajo otroška glasbila, zagotovo pa bodo otroku zanimiva tudi terapevtska glasbila, ki s svojim zvokom vplivajo na počutje in zdravje.

Avtor