Tudi vi sodite med tisoče ljudi, ki se v zimskem času počutijo še posebej slabo? Dnevi sivine brez sonca, nizke temperature in neprijeten občutek na vsakem koraku. Človek se sprva sploh ne zaveda, kaj ga tare, in misli na vse križe in težave, ki se mu dogajajo v življenju.

Tovrstno depresijo imenujemo tudi sezonska depresija, saj se pojavlja vedno v istem času leta. S sezonsko depresijo se srečuje od 4 do 6 odstotkov prebivalstva, bolj dovzetni pa so mlajši in ženske.

Kako vedeti, ali trpimo za sezonsko depresijo?

Tako kot za druga neželena zdravstvena stanja, tudi za sezonsko depresijo obstajajo opozorilni znaki. Ti so: daljše stanje brezvoljnosti ali tesnobe, povečana želja po ogljikovih hidratih, težave s koncentracijo, upad delovne energije in volje do življenja, neizzvan občutek krivde.

Dejstvo je, da pomanjkanje sonca vpliva na človekovo počutje. Navadno je dovolj že 20 minut na svežem zraku in pod sončnimi žarki, da se v telesu tvori dovolj serotonina, ki ga imenujemo tudi hormon sreče. Zato niti najmanj ne čudi stanje depresije v času, ko vlada zajetno pomanjkanje sončnih žarkov in prijetnih temperatur. Prav tako vse skupaj vpliva tudi na biološko uro in ritem spanja.

Kaj pomaga proti zimski depresiji?

Veliko lahko postorite sami. Ljudje s tovrstnimi motnjami poročajo, da se je njihovo stanje močno izboljšalo po terapiji z lučko, ki simulira sončne žarke. Topla svetloba namreč oponaša sonce in ugodno vpliva na razpoloženje ljudi. Pri tovrstnih lučkah je potrebno biti pozoren, da se uporablja takšne brez ultravijoličnih in infrardečih žarkov, ki lahko poškodujejo vašo kožo.

Prav tako vam bo v pomoč vsakodnevno gibanje na svežem zraku. Čeprav zunaj ne bo sončno, bo vaše telo (še posebej v dopoldanskem času) deležno najmočnejše svetlobe tisti dan. Poskrbite za redno hidracijo in dovolj spanca, saj si v nasprotnem primeru s kakšnim glavobolom ne boste naredili usluge.

Glede na to, da na zimsko depresijo v največji meri vpliva pomanjkanje sončne svetlobe, ne boste rešili ničesar, če se boste zadrževali doma. Prav tako se izognite alkoholu in cigaretom ter uživajte hrano, bogato s folno kislino. Špinača je idealna, folna kislina v njej pa deluje antidepresivno.

Pomoč pri depresiji
Pri zimski depresiji pomaga gibanje in nekaj sončnih žarkov.

Tudi živila, ki vsebujejo selen, bodo izvrstni pomočniki v boju zoper zimsko depresijo. Selen najdemo v ribah, oreščkih, rdečem mesu, jetrih in stročnicah.

In še nekaj dobronamernih nasvetov, ki vsekakor pomagajo zoper depresijo:

  • Družite se s pozitivno naravnanimi ljudmi.
  • Ne nosite težav iz službe še domov.
  • Veliko se smejte. Berite šaljive knjige in glejte komedije.
  • Dovolite si biti otrok vsaj enkrat na dan.
  • Ukvarjajte se s hobijem, ki vam je pri srcu.
Avtor