Testosteron je steroidni hormon iz vrste androgenov. Pojmovan je zlasti kot moški hormon, a v manjših količinah ga proizvaja tudi telo ženske. Hormon je odgovoren za razvoj sekundarnih spolnih znakov, na primer za rast dlak, globok glas, obenem je odgovoren še za povečan spolni nagon.

Produkcija testosterona je odvisna od vitaminov skupine B in cinka. Vsi so v večji količini prisotni v hrani, ki jo redno uživamo. S staranjem pomanjkanje testosterona narašča.

In kako zvišati testosteron na najprimernejši način? Pomanjkanje testosterona lahko nadomestimo z uživanjem kakovostnih prehranskih dopolnil ter večje količine hrane, ki je bogata z njim, vse skupaj pa moramo kombinirati še z redno telesno aktivnostjo.

Testosteronska dieta

Višjo raven testosterona lahko vzdržujemo s testosteronsko dieto. V praksi se je namreč pokazalo, da tovrstna dieta ugodno vpliva na lajšanje simptomov pomanjkanja testosterona.

Ostrige
Ostrige so bogate s cinkom in kot takšne odlične za povišanje testosterona.

Ostrige so najboljša vrsta hrane za povečevanje testosterona, saj vsebujejo veliko cinka. Poleg njih se priporoča še uživanje belušev, fig, mandljev, jajc, bazilike, rjavega riža, jeter, avokada, banan, semen pinije in lososa.

Znaki pomanjkanja testosterona

Simptomov za pomanjkanje testosterona je veliko. Po eni strani so lahko popolnoma nedolžni, na primer utrujenost, po drugi pa resnejši, na primer srčne bolezni in diabetes.

Zunanji znaki za pomanjkanje testosterona so bled obraz z zmanjšanim mišičnim tonusom, gube na očeh in pri ustih, vzdolžne črte na nohtih, zmanjšana poraščenost. Med pogostejše znake sodijo še debelost ali zamaščenost, kurje prsi, celulit in manjša mišična masa.

Pomanjkanje testosterona neugodno vpliva na prebavo, kar se kaže v zaprtju ali lenem črevesu ter hemoroidih. Značilen je šibkejši srčni utrip, pojav krčnih žil, povečana nevarnost za krvne strdke in druge težave z ožiljem.

Duševne motnje zaradi pomanjkanje testosterona

Daljše pomanjkanje testosterona vodi tudi do duševnih motenj, kot so pomanjkanje volje, apatičnost, zmanjšana psihična stabilnost, depresivnost, pesimizem, pogosta razdražljivost, tesnoba, pretirana čustvenost, manjša družabnost, slab spomin in spanec, izguba interesa.

Znaki pomanjkanja testosterona
Stalno pomanjkanje volje lahko kaže na pomanjkanje testosterona.

Ob dovolj zgodnji obravnavi simptomov je zdravljenje lahko izjemno učinkovito, tudi brez sintetičnih zdravil. S popolnoma naravnimi sredstvi in metodami lahko nivo testosterona vrnemo v normalne okvire, kakovost življenja pa se tako vrne na primerno raven.

Kako povečati testosteron po naravni poti?

Pogosto vprašanje je, kako zvišati testosteron brez medicinske obravnave in jemanja zdravil ter različnih prehranskih dodatkov. Najprej je zelo pomembno, da lahko sami obvladamo pojave, ki prispevajo k zmanjševanju testosterona, na primer stres in preobremenjenost.

Pri dvigu ravni testosterona je ključna tudi prava izbira hrane. Cink, na primer, v telesu povzroča vrsto ugodnih posledic ter pomembno vpliva na raven testosterona. Spodbuja namreč encime, ki vplivajo na njegovo proizvodnjo. Bogat vir cinka so predvsem bučna in sončnična semena ter lubenice.

Za primerno raven testosterona v telesu uživajte še veliko vitamina C, ki ga zlasti najdete v brokoliju, zelju, cvetači in ohrovtu. Odlično živilo za krepitev testosterona sta kopriva in zeleni čaj. Prav tako uživajte hrano z veliko proteini, na primer ribe, meso živali z zelene paše, divjačino, fižol, čičeriko, riž, alge ter oreščke.

Odpovejte se hitro pripravljeni hrani, na primer hamburgerjem, ocvrtemu krompirju in čipsu, belemu kruhu, slaščicam in sadju z veliko sladkorja ter sladkim pijačam. Takšna hrana namreč v telesu povzroča hiter vzpon koncentracije glukoze v krvi. To pa je eden od glavnih razlogov za nabiranje maščob v telesu, kar neugodno vpliva na raven testosterona.

Avtor