Zima je letni čas, ki še posebej razveseljuje vse ljubitelje zimskih radosti. Smučanje, deskanje, sankanje in vse drugo, kar radi počnemo na snegu. Čeprav nas je večina vajenih smučanja na urejenih smučarskih progah, pa na drugi strani ni malo tistih, ki si želijo nekaj več.

Izkusiti surovost in pristnost narave daleč stran od množic, vlečnic, hotelov in druge turistične ponudbe. Na urejenih progah smučajo alpski smučarji, na tistih brezmadežnih, sredi neokrnjene narave, pa turni smučarji. Seveda je za turno smuko potrebna drugačna oprema in tudi drugačne smuči.

Zakaj ne gre kar z alpskimi smučmi?

Morda celo gre. A le prvič, da se spoznamo s terenom in razmerami. Za resno turno smuko potrebujemo turne smuči, ki se od alpskih razlikujejo v kar nekaj točkah. Za začetek v širini drsne plošče, ki je pri turnih smučeh širša in tako zagotavlja boljšo plovnost v mehkejšem snegu. V tem pogledu je dobro, da so tudi lažje.

Turne smuči Elan Ripstick 106
Turne smuči Elan Ripstick 106 – Extreme Vital

Turni smučarji se na vrh svojega cilja za spust povzpnejo sami. Brez sedežnice ali vlečnice. Lahko gre za izjemno zahtevne vzpone, pri katerih je treba premagati precej višinskih metrov. Če želi turni smučar do tja prispeti na smučeh, morajo biti te prilagojene takšnemu vzpon.

Posebne vezi za turne smuči

Da bi se lahko turni smučar vzpenjal na smučeh, potrebuje turne vezi, ki mu omogočajo korak. Pri tem se peta smučarskega čevlja dvigne od same smuče, sprednji del pa ostane gibljivo vpet v vez. Da bi bil korak na snežni površini izvedljiv, turni smučar potrebuje še kože.

Vezi za turne smuči G3 Ion 12 115mm
Vezi za turne smuči G3 Ion 12 (115 mm) – Extreme Vital

Te se nataknejo na sprednji del smuči in ustvarjajo trenje s snežno podlago. Tako lahko smučar »zagrabi« sneg pod seboj in se odrine naprej. Turni smučar potrebuje tudi nekaj druge opreme, ki se razlikuje od tiste za alpsko smučanje.

Plovnost in dobre vozne lastnosti

Obvladovanje smuči v neokrnjeni naravi, celem snegu in različnih pogojih je ključnega pomena za varno turno smuko, pri kateri boste uživali. Zelo pomembno je, da so smuči plovne, kajti največkrat se boste spustili po celem snegu, ki se sicer precej rad vdre pod smučmi. V ta namen so te nekoliko širše kot alpske.

Turne smuči Blizzard Hustle 10 (2023)
Turne smuči Blizzard Hustle 10 – Extreme Vital

Obstajajo turne smuči za moške in ženske. Slednje so navadno nekoliko širše. Za začetnike turnega smučanja se svetuje malce ožje in krajše smuči, pri čemer je treba dodati, da mora tudi začetnik turnega smučanja zelo dobro obvladati alpski stil. Prav tako je zaželeno, da se začetnik loti turne smuke z nekoliko mehkejšimi smučmi in čevlji.

Izbira smuči

Glede na želje posameznika je potrebno izbrati ustrezno opremo in tudi smuči. Poznamo različne vrste smuči:

  • all-round smuči – za smučanje na urejenih progah,
  • freeride smuči – za smučanje izven urejenih smučišč,
  • racing smuči – za izkušenejše smučarje in bivše tekmovalce,
  • turne smuči – za vzpone na gore in smuko v globokem snegu,
  • tekaške smuči – namenjene smučarskemu teku,
  • skakalne smuči – za smučarske skoke.

Katere smuči boste izbrali, je povsem odvisno od tega, kaj si želite na snegu početi. Precej rekreativcev ima doma alpske in tekaške smuči. Tisti, ki jih bolj vleče v naravo in imajo radi neokrnjen sneg, pa sežejo po turnih smučeh. Pred nakupom se vsekakor posvetujte s prodajalcem na prodajnem mestu in mu zaupajte svoje želje.

Lavinski set Black Diamond Recon Safety
Lavinski set Black Diamond Recon Safety – Extreme Vital

Glede na vašo višino, težo in predznanje vam bo svetoval ustrezno vrsto in model smuči ter vse ostale kose dodatne opreme, brez katerih seveda ne bo šlo. Sem sodijo smučarski čevlji, vezi, palice, oblačila in varnostna oprema.

Poleg čelade je za turno smuko priporočljiv še lavinski ali plazovni nahrbtnik, ki naj vsebuje lopato in sondo. Nekateri novejši modeli imajo vgrajen celo posebno zračno blazino, ki se v primeru plazu napolni s plinom iz priložene jeklenke, kar smučarja obdrži pri vrhu.

Avtor