Ljubitelji adrenalina in neokrnjene narave se vse pogosteje odločajo za turno smučanje. Gre za posebno vrsto smučanja, ki je kombinacija vzpenjanja in smučanja po neurejenih in zasneženih pobočjih. Če ne upoštevamo vremenskih razmer in možnosti plazov, je lahko ta aktivnost tudi nevarna.

Seveda pa lahko tveganje za nesrečo bistveno zmanjšamo z upoštevanjem vseh varnostnih ukrepov in priporočil ter z uporabo primerne opreme. In kaj je še dobro vedeti, predno se odločite za to obliko rekreacije?

 1. Turno smučanje vključuje predvsem hojo navkreber, zato je aktivnost primerna zlasti za vse tiste ljubitelje gora, ki se navdušujejo nad gorništvom. Če pri tem ne uživate, vam ta aktivnost zagotovo ne bo pri srcu.
 2. Pri turnem smučanju se uporabljajo turne smuči in turne vezi. Vezi imajo dva zatiča in omogočajo posebno vpenjanje smučarskih čevljev v predelu pete in prstov. Na ta način je peta ob vzponu dvignjena, kar bistveno olajša hojo navkreber.
Turne smuči Dynafit Tour 88
Turne smuči Dynafit Tour 88 – Extreme Vital
 1. Za turno smučanje ne potrebujete nastavljivih smučarskih palic. Če pa želite, jih lahko uporabljate, saj so v določenih situacijah lahko zelo priročne.
 2. Danes vam je na voljo pestra ponudba plazovnih svetilnikov – posebnih naprav, ki vam lahko rešijo življenje v primeru plazu. A se morate zavedati, da vam lahko koristijo le v primeru, če jih znate uporabljati, zato z njimi večkrat v sezoni tudi vadite.
 3. Posebne zračne blazine so vsekakor vredne svojega denarja, še posebej če se pogosteje odpravljate na plazovita pobočja. A je tudi v tem primeru pomembno, da z njimi vadite in jih preizkusite tudi takrat, ko to ni nujno potrebno.
Kože za turne smuči Dynafit
Kože za turne smuči Dynafit – Extreme Vital
 1. Pri turnem smučanju boste med vzpenjanjem potrebovali bistveno manj oblačil, kot pa jih potrebujete na primer za alpsko smučanje. Čebulno oblačenje v več plasteh je v tem primeru ključnega pomena, ne pozabite pa tudi na posebno udobje hlač. Te ne smeje biti preveč ohlapne, a hkrati morajo biti dovolj prilagodljive, da vam nudijo nemoteno gibanje.
 2. Če ste v turnem smučanju šele začetnik, se za začetek raje ne priključite večjim skupinam. Namesto tega izberite le dva ali tri smučarje, ki bodo hkrati tudi vaši mentorji in vas bodo podučili o vseh skrivnostih te vedno bolj priljubljene aktivnosti na snegu.
 3. Poleg vezi so posebni turni čevlji tisti, zaradi katerih je turno smučanje sploh mogoče izvajati brez večjih težav. Zanje je značilno, da so veliko lažji od klasičnih pancerjev in gibljivi v predelu gležnja, zato zagotavljajo dolgotrajno hojo in varno spuščanje po pobočju navzdol.
Turno smučarski čevlji Dynafit Hoji Pro Tour
Turno smučarski čevlji Dynafit Hoji Pro Tour – Extreme Vital
 1. Pri turnem smučanju uporabljajte dobro lopato, ki je posebej izdelana za reševanje v primeru plazov. Naučite se jo uporabljati in pravilno pospravljati v nahrbtnik.
 2. Smučarka očala so pomemben del opreme. Sicer so bolj uporabna ob smučanju navzdol, kar pa še ne pomeni, da ne potrebujete tudi dodatnih varovalnih smučarskih očal, ki bodo zaščitila vaše oči pred škodljivimi sončnimi žarki.
 3. Ustrezna smučarska čelada vas bo obvarovala pred padci in hujšimi poškodbami glave. Razmislite o nošenju čelade tako v času vzpenjanja kot tudi smučanja navzdol. Ne dovolite si, da bi zgolj obvisela na vašem smučarskem nahrbtniku.
 4. Pri turnem smučanju vam lahko pride prav tudi dobro poznavanje prve pomoči. Opravljen tečaj prve pomoči je zato vsekakor dobrodošel za vsakogar, ki se namerava podati v turno smuko.
 5. Pred odhodom na zasnežena pobočja je dobro vedeti, kaj je plaz, kako do njega lahko pride in kako ravnati, če vas preseneti. Zato opravite tečaj plazovne varnosti – ne bo vam žal.

Zaradi vse večje priljubljenosti turnega smučanja je ponudba opreme vedno bolj pestra. Vse bolj pa so nam na voljo tudi različne informacije, s pomočjo katerih je ta aktivnost lahko še bolj varna. Zato jih ne zanemarite, ampak jih v kar največji meri upoštevajte.

Avtor