Pomlad je čas, ko se narava prebuja iz zimskega spanca in zimsko zaspanost spremeni v živahne barve ter čuteče vonjave. V tem času se zdi, da se tudi srca posameznikov prebudijo iz zimskega mirovanja, saj pomlad prinaša občutek svežine, novega začetka in ljubezni.

Zaljubljanje je čaroben proces, ki nas prevzame ob pogledu na nekoga, ob prisotnosti te osebe ali ob drobnih gestah pozornosti. Ste se kdaj vprašali, zakaj se to zgodi? Ključno vlogo pri tem igrajo kemični procesi v naših telesih, ki sprožijo čustvene valove in nas zasvojijo s čarobnostjo zaljubljenosti.

Kako na nas vplivata dopamin in serotonin?

O vplivu hormonov na vedenje človeka govorijo in pišejo praktično vsi. Portali, kot je Evin Svet, pa se še nekoliko bolj poglobijo, da bi prišli do zares presunljivih odgovorov. Vas zanima, kako se zaradi kemije zaljubimo? Kemija zaljubljenosti je kompleksen ples hormonov in nevrotransmitorjev, ki se sproži ob srečanju z osebo, ki nas privlači. Na začetku tega procesa stoji dopamin, hormon sreče, ki se sprosti ob vsaki misli na ljubljeno osebo ali občutku njene bližine.

Možganske kemikalije, ki osrečijo
Med možganskimi kemikalijami, ki osrečijo, sta tudi dopamin in serotonin.

Dopamin nas navdaja z občutkom evforije in vznesenosti, kar poveča našo motivacijo za iskanje stika z ljubljeno osebo. Poleg dopamina tudi serotonin igra pomembno vlogo pri zaljubljenosti. Ta hormon, znan tudi kot hormon zadovoljstva, uravnava naše razpoloženje in nas napolni s toplino ter občutkom povezanosti. Ko smo zaljubljeni, se raven serotonina v telesu poveča, kar še okrepi občutek blagostanja in sreče v družbi ljubljene osebe. Skupaj dopamin in serotonin ustvarita močno čustveno vez, ki nas potegne v čarobni vrtinec zaljubljenosti.

Kakšen je vpliv estrogena in testosterona?

Hormoni igrajo ključno vlogo tudi v intimnem življenju, kjer v partnerski zvezi nastopi spolnost. Pri ženskah je estrogen, glavni ženski spolni hormon, ključen za uravnavanje spolne želje in funkcije reproduktivnega sistema. Ko je raven estrogena v telesu visoka, se spodbudi želja po spolnosti. Estrogen prav tako vpliva na krvni obtok v spolnih organih in s tem pripomore k povečanemu občutku vzburjenosti.

Pri moških pa je testosteron glavni spolni hormon, ki je odgovoren za spolno vzburjenje in delovanje reproduktivnega sistema. Visoka raven testosterona poveča spolno željo in poveča stopnjo vzburjenosti. Ko se moški počuti privlačen in vzburjen, se raven testosterona v njegovem telesu poveča, kar mu pomaga doseči in vzdrževati spolno vzburjenje.

Kako lahko vplivamo na hormone?

Na nivo posameznih hormonov v telesu lahko vplivamo na različne načine, kar lahko vodi do večje sreče, zaljubljenosti in občutka zaželenosti. Eden izmed načinov je redna telesna aktivnost, ki poveča raven endorfinov, imenovanih tudi hormoni sreče. Telesna vadba izboljša razpoloženje, zmanjša stres in poveča občutek sreče, kar lahko posledično vpliva tudi na našo romantično življenje in občutek zaljubljenosti.

Poleg tega lahko na nivo hormonov vplivajo tudi prehranjevalne navade. Na primer, hrana, bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, poveča raven serotonina, ki je povezan z občutkom sreče. Prav tako prehrana, bogata z antioksidanti, vključno z zelenjavo, sadjem in oreščki, pomaga uravnavati hormone in izboljšati splošno počutje. Ne pravijo zaman, da so določena živila pravi afrodiziaki.

Avtor