Osnovna funkcionalnost vsake ročne ure je kazanje točnega časa, pa vendar je ura mnogo več kot le to. Pogosto jo namreč nosimo kot kos nakita. Pravzaprav bi lahko zapisali, da je videz ure mnogo pomembnejši od njene primarne naloge. So pa v zadnjem času primat na tem področju začele prevzemati ročne ure nove generacije.

Športne pametne ure so obenem lepe, prilagodljive in nadvse uporabne. Ure že dolgo več ne kažejo zgolj točnega časa, pač pa pomagajo pri dnevu, datumu in različnih časovnih pasovih. Danes pa so pametne ure poskrbele celo za to, da o njih govorimo le še s superlativi. Odlično se namreč obnesejo tako na športnem področju kot na področju vodenja osebnega zdravja.

1. Pametna ura kot kontrolor zdravja

Vse bolj se zavedamo pomena različnih kazalcev, ki kažejo na raven našega zdravja. Če smo nekoč merili utrip srca in krvni tlak samo enkrat letno pri zdravniku, pa imamo sedaj takšen pregled lahko kar nekajkrat dnevno, ne da bi za to sploh vedeli. Poskrbimo torej lahko za redno merjen utrip srca z nastavljenimi opozorili v primeru večjih odstopanj ali aritmije.

Pametna ura Blackview X5
Športna pametna ura Blackview X5 – GoSport.si

Pametna ura nam omogoča tudi merjenje krvnega tlaka in nivoja kisika v krvi. Potem so tu še analiza spanca, merjenje ravni stresa in druge aplikacije, ki nam pomagajo ostati zdravi. V primeru nezdravih odstopanj bi zanje izvedeli takoj, ne šele po nekaj mesecih, morda celo letih, ko bi bilo stanje mnogo težje obvladovati. Da smo o spremembah obveščeni takoj, je vsekakori izjemno pomembno in dobrodošlo.

2. Pametna ura kot osebni trener

Smo narod športnikov in rekreativcev, ki se vse bolj zaveda pomena in vpliva gibanja na zdravje. Da bi to gibanje in ukvarjanje s športom bilo tudi zdravo, pa poskrbijo pametne ure, ki lahko postanejo naši osebni trenerji. So celo tako zelo pametne, da znajo spremljati različne športe, analizirati dogajanje in analizo prenesti na zunanje naprave, denimo na računalnik.

Pametna ura Colmi P9
Športna pametna ura Colmi P9 – GoSport.si

Tam jih nato lažje pregledamo, obdelamo in spremenimo pristope pri samem treningu. In ne le štetje korakov, pametne ure znajo šteti tudi kilometre, ki jih prevozimo na kolesu ali pretečemo, znajo načrtovati program vadbe glede na vrsto športa in stopnjo težavnosti, ki je primerna za nas, in še marsikaj drugega.

3. Pametna ura kot organizator

Živimo v svetu, ki se vrti hitreje, kot bi sami želeli. Sestanki in druge obveznosti nas prehitevajo po levi in desni, tako da se človek včasih vpraša, ali bo sploh zmogel vse skupaj strniti v 24 ur. Pametna ura je lahko v tem primeru v veliko pomoč.

Pametna ura Mobvoi TicWatch GTH
Pametna ura Mobvoi TicWatch GTH – GoSport.si

Povezana s pametnim telefonom prikazuje dohodne klice, sporočila, nas obvešča o sestankih, vpisanih v koledar, in je z nami, ko brzimo po trgovini ter nakupujemo po seznamu, prikazanem na zaslonu ure. S pametno uro je življenje vsekakor pametnejše in enostavnejše.

Avtor