Najti kolo za vsakodnevne opravke ni tako težko, če imamo v mislih nekaj pomembnih informacij. Zato vam na tem mestu nudimo 5 nasvetov, ki vam bodo v pomoč pri izbiri kar najprimernejšega mestnega kolesa za vaše potrebe.

Vsa mestna kolesa, predstavljena v nadaljevanju, so na voljo v specializirani kolesarski trgovini Extreme Vital. Ogledate si jih lahko v njihovi spletni trgovini (https://www.extremevital.com/sl/kolesa/mestna-kolesa-c-1_376.html), prav tako pa lahko obiščete katero izmed poslovalnic – v Ljubljani, Mariboru, Radovljici ali Škofji Loki.

1. Dolžina kolesarske vožnje

Če veste, kako dolge bodo v povprečju vaše kolesarske vožnje, je v kolesih bistvena razlika, ki se odraža tako v vaši denarnici kot v njegovem udobju. Z vsakim kilometrom več, kot ga boste opravili, bolj pomemben je podatek, kako je mestno kolo zasnovano. Poskusite natančno odmeriti, koliko kilometrov boste prevozili na teden in ne pozabite preveriti tudi razmer za kolesarjenje v vašem mestu.

Mestno kolo Schwinn Cruiser Hollywood
Mestno kolo Schwinn Cruiser Hollywood – Extreme Vital

Če na dan prevozite manj kot 5 kilometrov, bo vašim potrebam ustrezalo katero koli kolo. Vse, kar je dlje, pa se vam bo udobje na kolesu zagotovo zmanjšalo, če ne boste svoje pozornosti namenili izbiri primernega sedeža in velikosti okvirja. Za daljše relacije vam zato priporočamo nakup kolesa, ki omogoča večje hitrosti in učinkovitejšo vožnjo.

2. Velikost in širina pnevmatike

Seveda si vsakdo želi, da bi bilo kolesarjenje na delo in domov čim hitrejše in neboleče. Odločitev za velike in ozke pnevmatike, ki omogočajo večje hitrosti, je zato smiselna, vendar vam lahko vreme v tem primeru tudi kakšno zagode. Če živite na območju z veliko količino letnih padavin, poskrbite, da vam bodo pnevmatike zagotavljale varno vožnjo in dober oprijem tudi na mokrem cestišču.

3. Vzmetenje ni nujno vedno najboljša rešitev

Teoretično naj bi bila kolesa z vzmetenjem prijetnejša in udobnejša. Sistemi vzmetenja so zasnovani tako, da blažijo udarce, ki so posledica nepravilnosti na cesti, kot so na primer razne udornine in izbokline. Žal pa nizkocenovni sistemi tovrstnega vzmetenja pogosto varčujejo na kakovosti vzmetenja, kar vodi v kolesarjenje z veliko nepotrebne teže in brez večjih koristi.

Mestno kolo Bottecchia 212 L 28" EQ 7P
Mestno kolo Bottecchia 212 L 28″ EQ 7P – Extreme Vital

Če iščete udobje v vožnji, je pomembno, da je mestno kolo izdelano kakovostno. Tudi če boste izbrali trden okvir vilic brez vzmetenja, se vam bo vožnja morda zdela udobnejša kot pa z manj kakovostnim vzmetenjem, ki otežuje pedaliranje.

4. Zavorni sistemi niso univerzalni

Večina sodobnih mestnih koles, namenjenih tako urejenim makadamskim cestam kot mestnim ulicam, je opremljenih s klasičnimi zavorami ali zavornimi diski. Klasične zavore so cenejše od zavornih diskov in delujejo na pritisk objemke z gumo, ki je na notranji strani pnevmatike. Čeprav so ti zavorni sistemi stroškovno učinkoviti in tudi lažji, pa so bolj nagnjeni k zdrsu, še posebej če so preveč obrabljeni ali mokri.

Zavorni diski delujejo podobno kot zavore pri avtomobilu. Tovrstni sistemi so težji in dražji, vendar vam bodo zagotovo nudili večjo zavorno silo in nanje se boste lahko zanesli tudi na daljše časovno obdobje. Ker so ti sistemi težji, upoštevajte, da bo zaviranje na ozkih stranskih ulicah morda nekoliko težje.

5. Vaše udobje je ključnega pomena

Za konec pa najpomembnejša stvar: poiščite kolo, za katerega menite, da je udobno. Nič vam ne pomaga, če je kolo lepo in zasnovano po zadnjih smernicah, če vas vsakokrat po kolesarjenju bolijo zadnjica, hrbet in še marsikaj drugega. Poiščite takšno mestno kolo, ki bo v prvi vrsti udobno, in šele nato pomislite na vse ostale dejavnike, s katerimi boste dosegli zmogljivosti na profesionalni ravni.

Mestno kolo Schwinn Cruiser Hornet
Mestno kolo Schwinn Cruiser Hornet – Extreme Vital

Če se želite izogniti prometnim zamaškom v vožnji z avtomobilom ali avtobusom, je kolesarjenje na delo in domov več kot koristna naložba v vaše zdravje. Prepričani smo, da boste z nekaj malega raziskovanja zagotovo našli dovolj varno in udobno mestno kolo, s katerim se boste lahko vozili še dolga leta.

Naj vas za konec še enkrat povabimo, da si v kolesarski trgovini Extreme Vital ogledate celotno ponudbo mestnih koles. Če se odločite za obisk katere izmed štirih poslovalnic, vam bodo prijazni zaposleni postregli tudi z dodatnimi nasveti, s pomočjo katerih boste zagotovo izbrali popolno mestno kolo za svoje potrebe.

ZSSM.si
Avtor