Kitara sodi med strunska glasbila, ki so ena od najstarejših glasbil na svetu. Pojavila naj bi se že pred več kot 60.000 leti, ko naj bi homo sapiens izumil prvi lok. Dandanes poznamo več različnih vrst kitar: klasično, akustično, 12-strunsko akustično, resonančno, polakustično, bas in električno kitaro.

Najbolj priljubljeni vrsti sta klasična in akustična kitara. Za začetnika je najbolj dobrodošla akustična, klasična pa lahko predvsem mlajšim učencem predstavlja težavo, saj je njen vrat nekoliko širši. In čeprav o tej vrsti glasbila morda že veste veliko, boste zagotovo presenečeni nad zanimivostmi, ki smo jih izbrskali za vas.

1. Najdražje kitare na svetu

Bi bili za kitaro pripravljeni odšteti 700.000 dolarjev? Toliko so namreč iztržili za Princeovo zelenomodro kitaro, s katero se je pojavljal na odrih, v studiih in na fotografijah v poznih 80. in zgodnjih 90. letih prejšnjega stoletja.

Prince kitara Cloud

Med najdražje kitare na svetu sodijo še Fender Broadcaster prototip – v vrednosti 266.000 evrov, Claptonova Gold Leaf Stratosaster v vrednosti 322.000 evrov in kitara Gibson SG v vrednosti 400.000 evrov. Nanjo sta igrala John Lennon in George Harrison.

2. Najboljše vrste lesa za izdelavo kitare

Les je za izdelavo kitare izjemno dobrodošel material. Akustična kitara je lahko izdelana iz različnih vrst lesa. Najboljše vrste lesa za izdelavo kitare so smreka, mahagonij in palisander.

3. Izvor besede kitara

Beseda kitara na splošno izhaja iz latinske besede cithara, ta pa neposredno iz grške kithara ali iz sanskrtske besede kutur, ki naj bi predstavljala 4-strunsko glasbilo. Koren besede se dobro pokaže tudi v sodobnih jezikih. Angleži uporabljajo besedo guitar, Španci pa guitarra.

4. Sodobne kitare z več strunami

Na trgu danes lahko izbirate tudi med večstrunskimi kitarami. Termin označuje kitare z več kot šest strunami. Daleč najpogostejše so prav kitare s šestimi strunami.

7-strunske kitare so nastale tako, da so klasični kitari dodali še sedmo struno. S tem je omogočeno igranje za kvarto ali kvinto nižje od spodnjega E. Takšna vrsta kitar je postala priljubljena zlasti v zadnji četrtini 20. stoletja. Praviloma jih lahko najdete v električni izvedbi.

Električna 7-strunska kitara

12-strunske kitare imajo kovinske strune v parih. Po dve struni sta uglašeni enako ali v intervalu oktave. To daje inštrumentu specifičen, polnejši zvok. Najpogosteje se jih uporablja v zvrsteh, kot so blues, rock’n’roll in folk. Dobite jih tudi v električnih izvedbah.

5. Umetnost igranja na zračne kitare

Umetnost igranja zračne kitare – igranje kitare brez kitare – se je rodila v 70. letih prejšnjega stoletja. »Zračni kitaristi« si morajo izbrati slavnega kitarista in njegovo obnašanje ter igro naštudirati do najmanjše podrobnosti.

Igranje na namišljeno zračno kitaro praviloma spremlja še glasno petje ali premikanje ustnic. Obvezen del je premikanje glave nazaj in naprej ter stresanje las v ritmu namišljene glasbe.

ZSSM.si
Avtor