Si tudi vi želite popolno telo? Do postave, ki vam jo bodo zavidali mnogi, sami pa se boste v svojem telesu počutili odlično? Vsekakor do tega lahko pridete tudi doma. Marsikdo goji podobne želje, a iz tega ali onega razloga ne želi obiskovati fitnesa. Vsekakor je lahko eden izmed faktorjev mesečna članarina, drugi pa morda ta, da se ljudje včasih slabo počutimo v telovadnici, polni prepotenih in že izklesanih teles.

Občutek, da te vsi opazujejo, ko se mučiš s tistimi najlažjimi utežmi, zna biti neprijeten, čeravno temu ni tako. Včasih pa je težava le v tem, da je fitnes predaleč od doma in ne želimo izgubljati časa s potjo tja in nazaj. Idealna rešitev za vse omenjene težave je domači fitnes.

Načrtujte v skladu z zmožnostmi

Najprej se vprašajte, ali imate na voljo prostor, ki vam bo služil kot domači fitnes. Ena od rešitev je neuporabljena garaža, bolj elegantna pa seveda kar posebna soba, če je ta na voljo. Vadbe v bivalnih prostorih ne bi svetovali, razen v primeru, da resnično ni druge možnosti. Med vadbo se boste potili, znoj bo kapljal po tleh, pa tudi v zraku bo ostala sled po potenju.

Še en minus pri tej opciji je, da boste imeli po tleh razmetane uteži, ki bodo poškodovale tla vaše sobe, pa tudi najbolj estetsko ni, če si dnevno sobo delite s sobnim kolesom in železjem za vaše mišice. Idealno torej je, če imate na voljo poseben prostor, ki bo namenjen zgolj vašim treningom.

Razmislite, kaj želite z vadbo doseči

Ta del je ključen iz dveh zornih kotov. Prvi je, da boste znali kupiti pravo opremo, ki jo boste potrebovali za dosego cilja, drugi pa leži v pripravah na samo vadbo. Nikar se ne zaletite na pamet v 50 trebušnjakov in sklec, ampak poiščite mnenje strokovnjaka, ki vam bo napisal program vadbe. Teh lahko danes obilico najdete tudi na spletu.

Predlagamo vam, da si za začetek sestavite načrt vadbe, ki bo v grobem zajemal vaše celotno telo. Torej, kardio vaje za večjo vzdržljivost, vaje za močan hrbet, roke in noge. Seveda sem spadajo tudi tako zelo priljubljene trebušne mišice.

Postopoma boste nadgrajevali svojo pripravljenost in temu primerno tudi prestavili letvico nekoliko višje. Verjetno boste za začetek potrebovali vsaj oblazinjeno klop, dve ročki za uteži in nekaj uteži.

Nakup opreme za domači fitnes

Ob besedi fitnes večina najprej pomisli na uteži za roke. Priporočamo vam, da si raje izberete nekoliko dražjo varianto kovinskih ročk, na katere nato enostavno privijete izbrano težo, kot pa plastične ročke, ki so na voljo le z določeno težo. Večja kvaliteta, prilagodljivost in manj navlake.

Domača telovadnica
Bolje je, da izberete kovinske uteži kot pa navadne plastične.

Če vam proračun to omogoča, si omislite sobno kolo. To vam bo služilo kar konkreten del časa vaše vadbe, s katero boste opravljali kardio vaje. V ta namen se sicer dobro izkažejo tudi različni steperji, ki so cenovno še precej ugodnejši. Potem je priporočljivo imeti oblazinjeno trenažno klop, na kateri boste med vadbo udobno namestili svoj hrbet ali prsi.

Vaje na tleh ali na podlogi za telovadbo bodo večinoma boleča izkušnja za vaš hrbet. Pri nakupu opreme boste morali biti pozorni na dve zadevi, in sicer:

  1. Koliko prostora imate na razpolago?
  2. S kakšnim budgetom razpolagate?

Potem pa vam ne preostane drugega, kot da pričnete pridno vaditi.

Avtor