Rekreativni tek je v Sloveniji v samem vrhu po priljubljenosti med rekreativnimi športniki. Vsakdo, ki kaj da nase in na svoje zdravje, ve, da tek sodi med tiste vadbe, ki izjemno koristijo človeškemu telesu. Ohranja dobro kondicijo srca, ožilja in mišičja, skrbi za optimalno telesno težo in pozitivno vpliva na stanje duha.

Med tekom se misli zbistrijo, vse postane precej bolj jasno in enostavno, občutek po končanem teku pa je naravnost božanski. Prijetna utrujenost in zavedanje, da si pravkar storil nekaj dobrega za svoje zdravje in telo. Ker pa tek navadno poteka na prostem, seveda pridejo obdobja, ko ta vrsta vadbe ni povsem samoumevna. Ampak, tekači tečejo tudi pozimi!

Tek pozimi se dvojno obrestuje

Že res, da so temperature nekoliko manj prijetne kot sicer in da so tla prekrita s snegom ali plundro, ampak to ni izgovor, da ne bi tekli. Vse, kar boste potrebovali za tek v zimskem času, je nekoliko drugačna oprema. Toplejša oblačila, kakšen tekaški na-glavnik (kapa in šal), rokavice in seveda primerna obutev z nedrsečim podplatom.

Morda tega niste vedeli, ampak s tekom pozimi boste še hitreje pokurili odvečne maščobe. Ker je zrak okrog nas hladnejši, telo porabi precej več energije, da se segreje na delovno temperaturo. To energijo pa pridobi prav iz maščob v telesu.

Kaj obleči za zimski tek?

Nikakor ne debele bunde in smučarskih hlač. Potrebovali boste le več plasti toplih oblačil, ki bodo učinkovito zadrževala toploto, ki jo bo proizvedlo vaše telo. Seveda pa se ne smete obleči preveč, kajti telo se med tekom poti in ne želite si, da bi imeli na sebi kup premočenih oblačil.

Idealno je imeti na sebi sintetično majico, ki prepušča znoj na svojo zunanjo stran, čez to majico pa morda tanek tekaški puli in (odvisno od razmer) vetrovko ali lahko trenirko. Potrebovali boste tudi nepremočljive športne copate s kvalitetnim podplatom.

Nadzorujte dihanje

Da se pri teku diha skozi nos, je še toliko pomembneje v zimskem času. Hladen zrak, ki pri dihanju skozi usta vdira naravnost v grlo in pljuča, nikakor ni dobrodošel za zdravje. Kaj hitro se lahko zakuha kakšno vnetje, prehlad ali morda celo pljučnica.

Potrudite se nadzorovati dihanje na način, da vdihujete in izdihujete preko nosu. Ko mrzel zrak vstopi skozi nosnici, se pred vstopom v dihala segreje. Lahko pa denimo vdihujete skozi nos in izdihujete skozi usta. Ko opazite, da vam to več ne gre, enostavno zmanjšate tempo teka in ga prilagodite svojim sposobnostim.

Strah pred prehladom zaradi teka pozimi je povsem odveč. Dokler je telo v gibanju in vzdržuje telesno temperaturo, se zaradi prepotenosti in mraza ne boste prehladili. Seveda pa se morate po končanem teku »nagraditi« s toplo prho in se osušiti. Nekateri delajo napako, da puščajo vlažne lase, da se posušijo sami.

Avtor