Športna prehrana ni zgolj izgovor za nekoga, ki bi rad deloval bolj športno na svojo okolico. Takšna vrsta prehrane je nujna za telo športnika, saj mu zagotavlja prepotrebno količino energije skozi celoten potek treninga ali tekmovanja.

In v resnici ne gre zgolj za športne dosežke. Aktiven človek, ki se ukvarja s športom profesionalno ali rekreativno, to počne iz vsaj dveh razlogov. Eden je vsekakor športni, z vidika rezultatov in napredka, tisti drugi pa se nanaša na zdravje. Le zdravo telo lahko športniku omogoča učinkovito vadbo in napredek.

Telo je stroj, ki potrebuje gorivo

Pri športnem udejstvovanju ne gre zgolj za siljenje telesa, naj da od sebe več kot zmore. Telo je potrebno predhodno dobro založiti z vsemi snovmi, ki jih potrebuje. In ne le z energijo. Telo športnika potrebuje beljakovine za rast mišic, ogljikove hidrate in določene vitamine ter minerale.

Hkrati pa je potrebno misliti tudi na regeneracijo, na izgubljeno tekočino in soli, ki iz telesa izginejo s potenjem. Vse te minerale je potrebno nadomestiti v čim krajšem času in telesu zagotoviti kvalitetno regeneracijo. V nasprotnem primeru bo manjkajoče snovi pričelo iskati tam, kjer si najmanj želite.

Beljakovine v prehranskih dodatkih

Beljakovine so ključne za izgradnjo mišic. Če telo ne dobi zadostne količine beljakovin, bo pričelo te črpati iz mišic, kar pa hkrati pomeni njihovo razgradnjo. Namesto da bi se njihova masa povečevala, se bo pričela manjšati. Beljakovine seveda najdemo tudi v hrani, a za športnika največkrat ne dovolj.

WHEY proteini v prahu Crown Sport Nutrition 918g
WHEY proteini v prahu Crown Sport Nutrition 918g – VitalGo

Da bi svoje telo založili z vsem, kar potrebuje med aktivnostjo in po njej, bo potrebno poseči na trgovske police s prehranskimi dodatki za športnike. V tem primeru pa seveda gledati tudi na njihovo kvaliteto, zato bo ena boljših odločitev obisk spletne trgovine VitalGo.

Vse, kar športnik potrebuje

Beljakovine ali proteini še zdaleč niso vse, kar mora imeti športnik pri roki. Če bi skušali zajeti bistvo športne prehrane, bi poleg beljakovin omenili še aminokisline, kreatin, vitamine, minerale in izotonične pijače. Pa še vedno ne bi našteli vsega, kar ponuja omenjena trgovina s športno prehrano.

Kolesarji boste navdušeni nad pestro ponudbo energijskih gelov in energijskih ploščic, prav vsi pa s kvalitetno ponudbo raznovrstnih okusov, kjer vsakdo zase najde tisto, kar potrebuje. O kvaliteti govorimo takrat, ko izdelki ne vsebujejo dodatnega sladkorja, umetnih barvil in podobnih snovi. Nekaj zase pa bodo našli tudi vegani.

Aktivni ljudje ne izpuščajo zajtrka

Verjetno ste se že naposlušali, da je zajtrk kralj obrokov, a ni nikoli odveč to ponoviti še enkrat. Da bi dan pričeli karseda polni energije, morate svojemu telesu to najprej zagotoviti. In le kako drugače kot s kvalitetnim zajtrkom? V ta namen boste v trgovini VitalGo našli odlične kosmiče različnih okusov.

In ne le za športnike. Tudi otroci se bodo razveselili zdravega in okusnega zajtrka. In če dobro pomislimo, otroci so dejansko “športniki” od jutra do večera, zato ves čas potrebujejo dovolj energije. Z dobrim zajtrkom boste tako vi kot oni zlahka zdržali do malice.

Kako do zadostne energije?

Zavedati se je treba, da telo aktivne osebe potrebuje energijo pred, med in po vadbi. Za tisti del pred vadbo poskrbijo tako imenovani aktivatorji, ki navadno vsebujejo kofein. Med samo vadbo pa boste za energijo poskrbeli na različne načine.

Kofeinske kapsule Crown Sport Nutrition
Kofeinske kapsule Crown Sport Nutrition – VitalGo

Odvisno od vrste vadbe si boste lahko privoščili energijske ploščice, gele ali izotonične napitke. Ko je za energijo ustrezno poskrbljeno, pa se je potrebno pripraviti še na eno zadevo. Gre seveda za regeneracijo, ki je ključnega pomena za to, kako dobro boste celoten trening unovčili.

Kreatin za ljubitelje fitnesa

Za tiste, ki svoje telo in mišice oblikujejo v fitnesu, zagotovo pride v poštev tudi kreatin. Ta je zadolžen za več moči in vzdržljivosti med kratkimi in bolj intenzivnimi vadbami. Je že tako, da dodaten napor zahteva dodaten priliv moči, in zanjo odlično poskrbijo prav prehranska dopolnila s kreatinom.

Še posebej bi morali biti na kreatin pozorni ljudje, ki se prehranjujejo vegansko, saj je v njihovih mišicah naravno prisotno precej manj kreatina kot pri vsejedcih.

Avtor