Obstajata dve vrsti ljudi. Tisti, ki zime ne marajo, in tisti, ki jo obožujejo, radi smučajo, se sankajo, hodijo po snegu in praznujejo konec leta na prostem. Prvim navadno niso po godu nižje temperature in sneg na cestišču, medtem ko drugi komaj čakajo, da je zunaj vse belo.

Ni pa prav nobene potrebe, da bi zimo sovražili, saj je možno zelo uživati tudi v hladnih zimskih dneh. Zakaj pa morda ne bi počeli česa, česar poleti ne počnete? Se zavili v toplo odejo, prižgali dišečo svečko in morda prebrali kakšno dobro knjigo?

1. Berite knjige

Zima je idealen čas, ko se vse nekoliko umiri. Ne vleče nas pretirano ven po kakšnih opravkih ali nepotrebnih potepih, doma je toplo in pogled skozi okno pričara praznično vzdušje. V stanovanje se naseli občutek miru in s tem nastanejo idealni pogoji za branje dobrih knjig.

Branje pozimi
V zimskem času se prileže branje kakšne dobre knjige.

Vzemite v roko knjigo, ki si jo že dolgo želite prebrati. Vzemite si čas, dihajte počasi in vstopite v svet svojih junakov. Predse postavite skodelico vročega in omamno dišečega čaja ter potujte po svetu, ki ga je samo za vas ustvaril avtor knjige, ki jo držite v rokah.

2. Pojdite v savno

Še ena izmed bolj prijetnih dejavnosti v zimskem času je obisk savne. Če imate s tem že izkušnje, vam ne bo pretežko poiskati pravšnje za trenutke miru, prijetnih temperatur in užitka. Novinci se poprej pozanimajte, katera vrsta savne bi bila najprimernejša za vas.

Morda turška, ki prinaša s seboj precej vroče pare, ali finska, ki je znana tudi kot »suha«, kjer se zrak ogreje do 100 stopinj. Ali pa morda infrardeča, ki ogreje samo telo, ne pa tudi zraka okoli. Sami najbolje veste, v kakšnem okolju se boste počutili prijetno. Izkoristiti mrzel zimski dan za savnanje je naravnost idealno.

3. Pojdite na drsališče

Z družinskimi člani ali s prijatelji se odpravite na drsališče. Zabavna rekreacija, ob kateri se boste razmigali in vsekakor dobro zabavali. Znano je, da se pri drsanju praktično vsakomur pripeti nekaj, kar požene prisotne v smeh. Po drsanju obiščite prijeten lokal za kavo ali čaj in preživite dan v dobri družbi.

4. Pojdite na foto sprehod

Vas narava pozimi še posebej fascinira? Sneg vsepovsod in tista prelepa bela snežna kulisa. Drevja prekrita s snegom, strehe hiš so videti kot iz pravljice ter v daljavi pobeljeni hribi in gore. Vse skupaj kar kliče po tem, da zadevo ovekovečite v digitalni obliki.

Pozimi nastane množica prelepih fotografij, ki si jih kasneje z veseljem ogledujemo. V kolikor imate še kaj umetniške žilice, lahko pripravite pravo pravcato zimsko pravljico. Zamislite si zgodbo in iščite primerne kotičke za pravljične fotografije, s katerimi bi tej zgodbi vdihnili življenje.

5. Pripravite dan sladkega razvajanja

Če kdaj, potem v zimskem času še kako paše skodelica prave vroče čokolade. Pobrskajte po receptih, dodajte ščepec svoje domišljije in pripravite vedno dobrodošle trenutke sladke razvade za svojo družino ali prijatelje. Nihče se ne bo branil in poskrbeli boste za kopico nasmeškov na ustnicah in prijetnih, toplih občutkov v srcih.

Avtor