V teh časih, ko smo se ljudje pošteno modernizirali, prelili svoje možgane v pametne naprave in veliko časa presedimo za pisalno mizo, mora vsekakor zazvoniti alarm za gibanje. Seveda v ta namen obstajajo različne aplikacije in celo pametne ure nas opozarjajo, da že dolgo sedimo, in nas podijo na sprehod.

Toda kako prav zares poskrbeti za vsaj nekaj gibanja, če že ne moremo takoj na čisto pravi sprehod ali pa predolgo opravljamo sedeča pisarniška dela? Ena možnost je samokontrola in občasna telovadba za pretegovanje udov in hrbtenice, nekoliko resnejša zadeva pa denimo kakšen mini steper.

Mini steperji so čudovite male naprave, ki so v svoji osnovi povsem enostavno zasnovane. Kovinsko ogrodje, dve stopalki, na katere stopimo, pod njima pa teleskopska hidravlična blažilca, ki ustvarjata upor pod našimi nogami. In kaj je tako zanimivega pri steperjih?

Steper za odlično kardio vadbo

Steperji so zasnovani za v stanovanja ali pisarne, so majhni in skriti očem, vse dokler jih ne potrebujemo. Že 15 minut pritiskanja na stopalke požene srčni utrip, kar poskrbi za dobro kardio vajo. Simulirajo hojo po stopnicah in na ta način skrbijo za krepitev mišic na nogah in zadnjici. Ob redni vsakodnevni uporabi močno pripomorejo k dvigu splošne kondicije. Kar poizkusite pol ure stiskati pedalke. Potrebovali boste prho ali vsaj svežo majico.

Steperji prihajajo v različnih oblikah. Tisti najmanjši, najcenejši in najenostavnejši so dejansko takšni, kot smo jih opisali zgoraj. Lahko pa posežemo po takšnih z dodatki, ki imajo denimo pritrjeni še dve gumijasti vrvici. Te med pritiskanjem na pedalke enakomerno raztegujemo z rokami in obremenimo še mišice v rokah in ramenih.

Še nekoliko naprednejši steperji pridejo v kombinaciji z nastavki v obliki smučarskih palic. Dobrodošlo za boljše ravnotežje kot tudi za sočasno vadbo spodnjega in zgornjega dela telesa. Tovrstni steperji delujejo tudi na trebušne mišice. Tiste najbolj raznovrstne naprave pa imajo še opcijo pomikanja stopalk vstran.

Vadba s steperjem prizanesljiva do sklepov

Vaja na steperju je primerna za vsakogar ne glede na starost ali telesno pripravljenost. Splošna kondicija se ob redni uporabi steperja hitro dvigne in je opazna ob pogledu na števec, ki je del praktično vsakega steperja. Na malem LCD zaslonu so v osnovi podatki o narejenih korakih, času vadbe in porabljenih kalorijah.

Dodajmo še, da redna vadba na steperju ne skrbi samo za dvig splošne kondicije, ampak je tudi bolj prizanesljiva do sklepov kot hoja po stopnicah. »Stranski učinek« vadbe je tudi izguba odvečne telesne teže, kar pa je vedno dobra novica.

Redna vadba na steperju torej skrbi za:

  • dvig in vzdrževanje telesne kondicije,
  • krepitev nožnih mišic,
  • zmanjšanje telesne teže,
  • krepitev srca in ožilja,
  • splošno boljše počutje.
Avtor