Ena od tistih reči, ki nikomur ni pretirano pri srcu, je pospravljanje stanovanja ali hiše. Redki uživajo v teh trenutkih, večina pa benti čez prekomerno nametana oblačila, igrače, prah in podobno. Verjetno ste med slednjimi, tako kot večina nas.

Če ste že poizkusili z načrtovanjem, si pisali urnike, določali opravila celotni družini, ste verjetno izkusili, da se vse konča precej podobno. Nihče ni pretirano vesel, ko mora svoj prosti čas nameniti za opravila, ki ne prinašajo pretiranega užitka. Ampak kako se potem lotiti zadev za popoln red v stanovanju?

1. Otroku pospravljanje predstavite kot igro

Se otroška soba duši v kupih igrač in razmetanih oblačil? Nič novega. Razložite otrokom, da pospravljena soba pomeni zanje več prostora za igranje. V kot sobe namestite večjo košaro za igrače, v katero jim ne bo težko hitro pospraviti vsega, kar bodo čez dan uspeli nametati po tleh. Pogojujte pospravljeno sobo z določenimi ugodnostmi, ki naj ne bi postale samoumevne.

2. Zmanjkuje prostora v omarah?

Največkrat prostora zmanjka zato, ker nakupite preveč oblačil ali pa vam je stara škoda zavreči. Ne hodite na razprodaje le zato, ker to počno drugi. Kupujte le tisto, kar potrebujete in ne nasedajte vsakemu popustu.

Vsake toliko preglejte vsebino svoje garderobne omare in zmečite ven tisto, česar niste nosili že celo večnost. Če so oblačila še vedno ohranjena, jih raje podarite ali odnesite v za to namenjene zabojnike. Naredili boste prostor v omari in imeli dober občutek, da ste nekomu pomagali.

3. Načrtujte obroke in nakupe v trgovini

Vsakodnevno skakanje po trgovinah in ugibanje o tem, kaj je še ostalo v hladilniku, je časovno zamudno in tudi precej stresno. Vsak dan eno in isto vprašanje, kaj skuhati za kosilo. Izberite si dan v tednu, ko boste sedli za mizo in pripravili jedilnik za ves teden.

Takrat preglejte vsebino hladilnika in določite, kaj in koliko lahko iz tistih sestavin pripravite. Obenem boste poskrbeli za kljukico pri kakšnem dnevu v naslednjem tednu in tudi za to, da se živila ne bi pokvarila in končala v smeteh.

Nakupovanje
Enkrat tedensko si pripravite jedilnik za ves teden vnaprej.

V trgovino pojdite enkrat na teden in nakupite vse potrebno, razen seveda tistih živil, ki naj bi se jih kupovalo sveža. Z zavedanjem, da imate pripravljen jedilnik za kosila in sestavine za ves teden, boste precej manj pod stresom.

Ob tem, ko boste načrtovali različna manjša ali večja opravila, ki se tičejo vašega doma, boste hitro ugotovili, koliko časa in živcev vam bo to prihranilo. Kaj kmalu vam bo na pamet padlo še kaj, na kar niste pomislili in nenadoma boste imeli več prostega časa zase in za svojo družino, sprehod ali prijetno druženje.

ZSSM.si
Avtor