Za zaščito lesa v naših domovih uporabljamo različne načine, marsikdo pa se niti ne zaveda, kaj vse zmore voskanje z ustreznim premazom. Na ta način namreč ne le povrnemo začetni sijaj lesenim površinam, pač pa skrijemo tudi morebitne napake.

Pomembno je, da uporabljamo kvalitetne premaze, ki zdravju niso škodljivi. Z voskanjem poleg sijaja les zaščitimo tudi pred vlago, kar je sila pomembno. Vlaga je namreč velik sovražnik lesa, ki ustvari pogoje za različne bolezni in težave tega lepega materiala.

Katere površine pridejo v poštev za voskanje?

Če se dotaknemo obdelave lesenih površin v zaprtih prostorih in vzamemo za primer kvaliteten zaščitni premaz HIRSIVAHA, ki vsebuje vosek karnauba, lahko zapišemo, da je takšna zaščita primerna za hlodovino, lesene obloge, stropne plošče, letve in notranja vrata.

Vosek za lesene površine TEKNOS HIRSIVAHA
Vosek za lesene površine TEKNOS HIRSIVAHA – Barvajmo.si

Med voski za les je omenjen izdelek primeren za neobdelane in predhodno z voskom obdelane lesene površine. Vosek karnauba sicer pridelujejo iz listov brazilske palme karnauba, uporablja pa se tudi v različnih kozmetičnih izdelkih, kar priča o tem, da je zdravju neškodljiv.

Kako zaščititi lesene talne obloge?

Lesene površine, ki so med najbolj obremenjenimi v našem domu, so vsekakor lesene talne obloge oziroma parket. Le-tega se največkrat brusi in lakira ali olji. Razlika med obema postopkoma pa je kar precejšnja. Za začetek je za lakiranje potrebno predhodno brušenje, kar pomeni, da se lahko videz parketa precej spremeni.

Mat vosek za les TEKNOS HELO SOLANA WAX
Mat vosek za les TEKNOS HELO SOLANA WAX – Barvajmo.si

Hkrati pa gre tudi za cenovno zahtevnejši projekt, ki obenem zahteva mojstra za brušenje in lakiranje z vso potrebno opremo vred. Oljen parket je enako dobro zaščiten, postopek je enostaven in z njim opravimo sami. Edina slabost je morda v tem, da je oljenje potrebno opraviti pogosteje kot lakiranje, prednost pa je še v tem, da je končni videz precej bolj topel in naraven.

Na kaj je potrebno paziti?

Pri zaščiti lesenih površin se moramo pred nakupom zaščitnih premazov najprej pozanimati, kateri les sploh imamo. Vsekakor je zelo pomembno tudi, ali gre za les, ki se nahaja zunaj in je na udaru vremenskih sprememb, ali pa gre za lesene površine znotraj hiše.

Les ne mara vlage in večjih sprememb temperature, kar seveda povzroča deformacije, ki lahko vodijo do pokanja in uničenja lesa. Bistveno je, da ga pravilno zaščitimo in tudi kasneje ne pozabimo te zaščite obnavljati v zahtevanih intervalih. Pred nakupom se je tako smotrno pogovoriti s prodajalcem, ki bo znal kar najbolje svetovati glede samega nakupa.

Avtor