Pred vrati je najlepši del leta, božično-novoletni prazniki. Vse okrog nas je lepo in čudovito. Ulice in mesta so okrašena, doma stoji sijoča jelka in na vsakem koraku bi radi dodali še kakšen kamenček v ta čudovit mozaik.

Eden teh je vsekakor doma narejen adventni venček. Na prvi pogled se morda zdi zakomplicirano, a kot bi rekli naši starši, kjer je volja, tam je pot. Pa poglejmo, kako izdelati prelep unikaten adventni venček.

Ozrite se po okolici

Navadno ni treba prav daleč, da najdemo vse potrebno za izdelavo lepega adventnega venčka. Če imate to možnost, se ozrite po okolici in naberite smrekove vejice ali denimo vejice ciprese. Potrebovali boste nekaj zimzelenega z upogljivimi lastnostmi. Ne pozabite še na nekaj lubja, ozrite se po brezah, ki nudijo tisto čudovito črno-belo kombinacijo barv.

Poiščite naravne in druge okraske za vaš adventni venček. Zelo lepo se k venčku podajo storži, suho cvetje in denimo orehi. V trgovini ali cvetličarni kupite nekaj okrasnega barvastega traku in že ste pripravljeni. V cvetličarni boste verjetno precej hitro zagledali tudi kaj drugega, kar bo izvrstno popestrilo vaš unikatni adventni venček.

Sestavite ogrodje

Iz nabranih smrekovih vejic, vrbja ali ciprese najprej spletite okroglo ogrodje, ki bo nosilo vse dodatno okrasje. Če ste si morda zamislili dodatek iz sveč, potem načrtujte tudi to. Sicer pa bo za prvič verjetno dovolj že ena sveča, ki bo žarela sredi čudovitega adventnega venčka.

Ko boste enkrat imeli čvrsto ogrodje, vanj vpletite različne dodatke. Orehe privežite na sukanec nevtralne barve, vstavite ali prilepite koščke lubja in storže ter še dodatno dekorirajte s suho rezino pomaranče ali limone. Nikar ne pretiravajte s preveč barvami. Najlepši adventni venčki so skromni, a vseeno tako zelo topli na pogled.

Če boste pri izdelavi potrpežljivi in boste različne dele skrbno pritrdili, bo vaš adventni venček na mizi brez težav zdržal tudi ves mesec. Prav nič ni narobe, če krasi mizo še pozno v januar, ko bodo že zdavnaj mimo vsi prazniki in praznovanja.

Naravni ali umetni materiali?

Ni pomembno, ali boste za izdelavo uporabili naravne ali umetne materiale. Morda celo kombinacijo obojega. Pomembno je, da boste adventni venček izdelali sami in z veliko ljubezni. Na ta način boste ob vsakem pogledu nanj občutili čustva, ki ste jih vložili v njegovo izdelavo.

Kdorkoli bo sedel za mizo, bo navdušen nad njim, in to je vse, kar je pomembno. Še več srečnih ljudi, ki od sebe oddajajo pozitivno energijo. Bližajo se prazniki, ki poosebljajo vse dobro in lepo. Prazniki, ko drug drugemu zaželimo vse dobro v naslednjem letu in tudi na sploh. Zdravja, sreče in zadovoljstva!

Avtor