Usnjene sedežne garniture so v naših domovih zelo priljubljene. Prostoru dajejo prestižen videz in so izjemno udobne za počitek. Ko je govora o pravem usnju, je dejstvo, da gre zagotovo za kvaliteten izdelek, ki nam bo tudi dolgo služil.

Kako dolgo in v kakšnem stanju bo, pa je seveda na koncu odvisno od nas. Ostri predmeti in tekočine nikakor ne smejo v bližino usnja kot tudi ne domače živali z dolgimi kremplji, kot so npr. mačke in psi.

S čim očistiti usnjeno sedežno garnituro?

Na trgu obstaja kup izdelkov, ki obljubljajo sijočo in povsem prenovljeno površino usnjene sedežne garniture. Dejstvo je, da lahko čistila za tovrstno pohištvo pripravimo kar doma in tako dobro vemo, s čim smo očistili površino, na kateri se nahajamo praktično vsak dan kar nekaj ur.

Za začetek se grobega čiščenja lotite s sesalcem za prah. Uporabite manjši nastavek in brez pretiranega drgnjenja posesajte po robovih in celotni površini. Lahko pa kupite, izdelane posebej za usnjeno pohištvo, nastavke (krtače) za sesalec. Ko boste s prvim delom zadovoljni, sledi drugi korak.

Pobrišite prah in odstranite madeže

Na gladki usnjeni površini se dokaj hitro naberejo prašni delci. Te odstranite z nežno krpo in čistilom, ki je namenjeno čiščenju usnjenih površin. Nikar ne uporabljajte vode, če pa že, naj bo krpa resnično le rahlo vlažna. Odvečno vodo skrbno odstranite, saj ta usnju lahko škodi.

Ljudje se mažemo s kremami, uporabljamo pudre in druge pripomočke, ki se ob poležavanju na kavču prenesejo na njegovo površino. Če opazite tovrstne madeže, se jih v čim krajšem času lotite s čistili za odstranjevanje madežev z usnjenih površin. Nežno odstranite madeže in na koncu obrišite površino do suhega.

Enako urno oziroma še bolj se lotite čiščenja v primeru nezgode s polito kavo ali s kako drugo tekočino. Najprej dobro popivnajte tekočino, nato pa na madež nanesite sredstvo za čiščenje usnja in počakajte, da opravi svoje delo. Nato previdno obrišite do suhega.

Domač pripravek za zaščito usnjene sedežne garniture

V posodico nalijte dve čajni skodelici belega kisa in nakapajte do 15 kapljic eteričnega olja čajevca. Vsebino premešajte in imate pripravljen domač pripravek za nego usnja. Prepojite krpo in jo dobro ožemite, nato pa s krožnimi gibi vtrite raztopino v usnje. Raztopina naj deluje preko noči, nakar jo naslednje jutro s čisto krpo obrišite. Tovrstno mazanje je priporočljivo 1x letno.

Pred nanašanjem kakršnih koli raztopin na vaše pohištvo se prej dobro informirajte o tem, za kakšno površino gre. Pri nekaterih čistilih namreč ni vseeno, ali gre za naravno ali umetno usnje.

Zapomnite si, da je ena večjih sovražnic usnjene sedežne garniture voda. Torej, čim dlje stran z vodo in drugimi tekočinami, če želite, da bo imelo vaše usnjeno pohištvo lep in sijoč videz karseda dolgo.
In še to! Nikar vas naj ne premami hitro strojno čiščenje. Za usnje si je potrebno vzeti čas in delo opraviti ročno.

ZSSM.si
Avtor