Prah je sovražnik številka ena vsake gospodinje, ki da nekaj na čistočo svojega doma. Ne glede na to kako pogosto se ga lotite, brišete in sesate, je videti kot da je ves čas tam. Sedi na policah, televiziji, skratka na vseh površinah katerih se lahko oprime.

Pri čiščenju prahu večkrat delamo napake, ga potiskamo naokoli, razpihujemo in podobno namesto, da bi ga dejansko odstranili. Prah ni le »estetska napaka« v našem domu, ampak je tudi škodljiv našemu zdravju. Toda kako se lotiti te nadloge in kako se znebiti prahu v svojem stanovanju?

Čistilo vedno nanesite na krpo

Ko s pršilko pod pritiskom nanašate čistilo na površine prekrite s prahom, velikokrat prah še dodatno raznašate po svojem domu. Čistilo raje nanesite na krpo za brisanje prahu in očistite površine z njo. Čistil ne uporabljajte prepogosto, saj lahko na površinah po določenem času ustvarijo sloj, ki le še dodatno privlači prah.

Brišite prah sistematično

Ni dovolj, da se brisanja prahu lotite na hitro, pobrišete najbolj vidne in dosegljive površine ter odnehate. Zelo pomembno je, da vsake toliko prestavite pohištvo in natančno pobrišete prah z njega. Čeprav je utrujajoče, sezite prav na vsako mesto, kjer se prah najraje zadržuje. Vsekakor sem sodijo vrhovi omar pred katere postavite stol ali lestev in očistite površino, ki je definitivno prekrita s slojem prahu.

V nasprotnem primeru se prah samo raznaša in kroži po prostorih, kar ima za posledico občutek, da se ga niste znebili niti za pol ure. Ne pozabite na radiatorje, ki so navadno strašansko prašni, a velikokrat zakriti in od boga pozabljeni.

Sesalec je lahko tudi sovražnik

Sesalec vam v boju s prahom zlahka naredi več škode kot koristi. Če pred brisanjem prahu navadno sesate, premislite še enkrat. Sesalec na eni strani sesa, na drugi pa izpihuje in na ta način ustvarja zračne tokove, ki z lahkoto prenašajo prah po vašem stanovanju. Najprej pobrišite prah s pohištva in predmetov v prostoru preden se lotite sesanja. Prav tako redno skrbite za čistost sesalca, praznite/menjajte vrečke in očistite sesalno cev ter krtačo.

Manj krame manj prahu

Poskrbite za to, da boste imeli v prostoru na vidnih površinah resnično le stvari, ki jih tam potrebujete. Prekomerno nalaganje in zlaganje raznih vazic, poličk, knjig, slik z okvirji in podobno namreč predstavlja odlično skrivališče za prah, ki se spušča proti tlom. Ste pripravljeni redno brisati prav vse kar vidite v svoji sobi?

5 dodatnih nasvetov za manj prahu

Da boste imeli prahu v stanovanju še manj, vam svetujemo, da upoštevate tudi naslednje:

  • Plišaste igrače se močno rade družijo s prahom. Vsake toliko jih operite.
  • Redno čistite notranjost ohišja namiznega računalnika. Je fantastično skrivališče za prah katerega ventilator za hlajenje procesorja neusmiljeno razpošilja po vašem stanovanju.
  • Preden posteljo pospravite, jo zjutraj nekaj minut pustite odgrnjeno in odprite okno, da se zrak v prostoru prezrači.
  • Oblačila katera ne uporabljate pogosto pospravite v vrečke ali zaprite v škatle.
  • Za čiščenje slabo dostopnih mest dnevno uporabljajte elektrostatične metlice, ki privlačijo prah.
ZSSM.si
Avtor