Afte v ustih so tiste boleče razjede, ki se navadno pojavijo na dlesnih, notranji strani lic, ustnem dnu, mehkem nebu in tudi na jeziku. So prava nadloga in bolijo tako zelo, da nas mine vsaka želja po hrani.

Afte nastanejo iz različnih vzrokov. Lahko gre za dedno nagnjenje k pojavljanju razjed v ustih, pomanjkanje določenih vitaminov in mineralov, jemanje določenih zdravil, oslabljen imunski sistem, bolezni prebavil in še bi lahko naštevali.

Kako vemo, da gre za afto?

Afte nase opozorijo z dokaj značilnimi signali. Sprva kak dan pred nastankom na tistem mestu ostro zbada ali srbi, nakar se pojavi mehurček ali majhna bunkica, nato pa kmalu tudi razjeda. Ta je obdana s temno rdečim robom, znotraj tega pa nastane bela plast odmrlega tkiva.

Afte v ustih prizadetemu grenijo življenje kak teden ali dva. Spremljajo jih lahko tudi dodatna vnetja v bližini, kot so otekle bezgavke, povzročajo pa tudi splošno slabo počutje.

Kako zdraviti nastale afte?

Aft ali razjed v ustih načeloma niti ne zdravimo. Te se pozdravijo same, obisk zdravnika pa navado ni potreben. K zdravniku se odpravite v primeru, da so razjede nenavadno velike ali pa, da vztrajajo tri tedne ali celo več. Prav tako je potrebno obiskati zdravnika, če je število aft v ustih večje in kadar jim sledijo še drugi bolezenski znaki, kot so otekle bezgavke in povišana telesna temperatura.

Boleče afte
Boleče afte v ustih se navadno pozdravijo same.

V lekarnah so na voljo nekateri pripravki, ki lajšajo dneve življenja z aftami. Ti po večini na razjedi ustvarijo zaščitni biofilm in s tem zmanjšajo draženje ter hkrati pospešujejo zdravljenje. Med prehranjevanjem je potrebno biti nekoliko bolj previden in se, če je le mogoče, odreči nekaterim tršim rečem, kot je denimo skorja kruha, ali pa razni hrustljavi prigrizki. Prav tako se izogibajte gaziranim pijačam in citrusom.

Zmanjšajte možnost nastanka aft

Kakšne posebne preventive pred nastankom aft niti ne poznamo, vseeno pa se svetuje dodajanje vitaminov iz skupine C in B v zimskem času, ko je naš imunski sistem še posebej obremenjen. Navajeni smo že, da se kot krivec vsepovsod pojavlja stres in tudi tu ni nič drugače.

Kakšne afte poznamo in kako jih razlikujemo?

Afte se načeloma pojavljajo v vseh obdobjih starosti, tudi pri najstnikih, pri tem pa največ težav povzročajo ženskam. Afte delimo v tri različne skupine, in sicer:

  1. Manjše afte – predstavljajo veliko večino vseh aft in merijo nekje od enega pa tja do desetih milimetrov. Manjše afte seveda povzročajo tudi manj težav in se hitreje pozdravijo.
  2. Velike afte – merijo več kot deset milimetrov, čas njihovega zdravljenja pa znaša do enega meseca. So precej boleče in otežujejo vsakodnevno rutino, umivanje zob in prehranjevanje.
  3. Herpetiformne afte – v tem primeru gre za afte, ki so sestavljene iz več manjših aft in izginejo po približno 10 dneh.
ZSSM.si
Avtor