Nizke temperature zunaj, prehodi z mraza na toplo, suh zrak v stanovanju in podobne spremembe. Vse to vpliva na naše zdravje. Predvsem se to izrazito pokaže na naši koži in ustnicah. Te so sicer nežne in mehke, a pozimi velikokrat hrapave in razpokane.

V najslabšem primeru celo zakrvavijo, nastanejo kraste, ki pečejo ali bolijo. Poljubljanje s takšnimi ustnicami odpade, kar pa še zdaleč ni edina reč, ki je neprijetna. Kako ustnice zaščititi pred mrazom in poskrbeti, da bodo nežne in voljne tudi pozimi?

Poskrbite za dovolj vlažnosti

Ta nasvet se lahko razlaga na različne načine. Eden od njih je zagotovo povezan z vlažnostjo v stanovanju. Če je zrak suh, bodo tudi ustnice precej prej na udaru, kot bi bile sicer. Omislite si vlažilec zraka ali pa vsaj položite kakšno posodico z vodo na radiator. Pomaga tudi, če v prostoru sušite mokra oblačila.

Seveda pa morate poskrbeti tudi za vlažnost telesa. Z drugimi besedami, poskrbeti morate za hidracijo in popiti dovolj vode. Če ste premalokrat žejni in zato ne pijete, še ne pomeni, da vaše telo ni žejno. Predse postavite kozarec z vodo in boste večkrat segli po njem, saj bo stal pred vami in vas opominjal, da morate piti.

Mažite ustnice

Še posebej takrat, ko se odpravljate na prosto, si namažite ustnice z vazelinom. Najbolje je uporabiti vazelin domače izdelave, če le imate to možnost. Čebelji vosek, kvalitetno olje in med bodo praktično vse, kar boste potrebovali. Vsekakor pa se na daleč izognite vazelinom v redni prodaji, ki prinašajo s seboj okus po tem in onem, še posebej denimo po mentolu.

Niso vsi vazelini v prodaji slabi, daleč od tega, a pred nakupom se dobro pozanimajte, kaj boste namazali na svoje ustnice. Še en nasvet glede vlaženja ustnic. Nikar tega ne počnite z jezikom. V slini je namreč cel kup encimov, ki koristijo pri prebavi hrane, so pa obenem preveč agresivni za ustnice.

Nega razpokanih ustnic

Če pa že pride do trenutka, ko so vaše ustnice razpokane, skelijo in pečejo, pa se poslužite enega izmed naslednjih trikov. Namažite ustnice s kvalitetnim olivnim ali kokosovim oljem. Presenečeni boste, kako dobro bodo ustnice vpile maščobo in se prijetno zmehčale.

Razpokane ustnice
Ko boste pozimi na prostem, ustnice zaščitite z vazelinom.

Pred spanjem poskrbite za sladko razvado vaših razpokanih ustnic. Namažite jih z medom in dovolite temu čudežu narave, da opravi svoje delo. Pa nikar se ne posladkajte z njim, preden ne pozdravi vaših ustnic.

V vsakem primeru ne pozabite, da vaše telo potrebuje kar nekaj vode vsak dan, da ostane vaša koža kot tudi notranjost dovolj nahranjena. V obdobju kurilne sezone poskrbite tudi za vlaženje zraka v prostorih, pred odhodom na veter in mraz pa ustnice zaščitite z balzamom za ustnice ali s prijetno dišečim domačim vazelinom.

Pa obilo užitkov! Tudi zima je lepa in ima svoje čare, le toplo je treba biti oblečen in poskrbeti za izpostavljene dele.

ZSSM.si
Avtor