Ljudje se vse premalokrat zavedamo, kako pomembno je redno prezračevati bivalne prostore. Že dejstvo, da v njih preživimo veliko večino svojega življenja, nam mora biti vodilo k odgovornemu ravnanju. Se sprašujete, zakaj prezračevanju namenjamo toliko pozornosti in ali ni potrebno prezračiti zgolj takrat, ko se kuha ali pa je v prostoru zatohlo?

Ne bi mogli biti dlje od resnice. Pravilno prezračevanje stanovanja ali hiše zagotavlja, da boste imeli doma vedno na voljo svež in kvaliteten zrak z obilico kisika. Pomanjkanje le tega hitro sproži glavobol, v neprezračenih prostorih pa se zlahka pojavi tudi zdravju nevarna zidna plesen.

Zakaj in kako pravilo prezračevati?

Prezračujemo navadno do trikrat na dan, dovolj pa bo že nekaj minut. Pomembno je, da takrat odpremo vsa okna in ustvarimo prepih. Še posebej kadar vgradimo nova okna in vrata, ta navadno tesnijo mnogo bolje kot stara, kar pa ni vedno dobrodošlo. Ker s tem prekinemo kroženje zraka, se v prostorih prične nabirati vlaga.

Zračenje stanovanja
Zračenje stanovanja z odpiranjem oken opravite 3x na dan.

Prav ta pa daje idealno podlago nastanku zidne plesni. Omenjena plesen ni zgolj neprijetna na pogled, ampak negativno vpliva tudi na zdravje stanovalcev. Lahko se pojavi dražeč kašelj, nenadne alergije in celo težje pljučne bolezni. In ne le odpiranje oken, nadvse koristni in dobrodošli so tudi prezračevalni sistemi.

Kako deluje prezračevalni sistem?

Prezračevalni sistem OrcaV tem hipu praktično ni več novogradenj, v katere ne bi vgrajevali prezračevalnega sistema. A ko govorimo o njih, je vredno izpostaviti lokalne prezračevalne sisteme in rekuperacijo. Tovrstni sistemi namreč poskrbijo za nenehen dovod svežega in prečiščenega zraka, obenem pa odvajajo izrabljen zrak iz prostora.

Rekuperacija bo na drugi strani poskrbela še za občuten prihranek pri električni energiji, saj pri delovanju izkoristi in vrne energijo zraka v prostor, kar počne s kar do 90-odstotnim izkoristkom. Dobrodošla informacija glede tega sistema je, da je primeren tako za novogradnje kot tudi za obstoječe objekte.

Avtor