Včasih se zgodi, da ima človek po zaužiti hrani takoj občutek napihnjenega trebuha. Morda pa to ni samo občutek. Trebuh se lahko poveča v takšnem obsegu, da je to takoj videti na srajci ali hlačnem pasu. Včasih je kriva določena hrana, ki je neka oseba ne prenese najbolje, v drugem primeru pa morda kombinacija zaužitih živil.

V vsakem primeru gre za neprijetno nadlogo, ki povzroča težave, ko se je potrebno napihnjenosti nekako rešiti. Vetrovi so lahko blazna nadloga, še posebej ko se pojavijo ob napačnem času ali na napačnem kraju. Na primer v šoli ali med pomembnim sestankom.

Napihnjenost trebuha zaradi hrane

Ta vrsta napihnjenosti se še polsebej rada pripeti po zaužitem fižolu, jajcih ali po pretirano začinjeni hrani. V teh primerih se v črevesju tvori kopica plinov, ki pošteno napihnejo trebuh. Seveda plin zlahka poišče pot na prosto, večja težava pa je, kako to storiti neopazno.

Telo zadržuje vodo

Verjetno ste že slišali, da človek, ki hujša, najprej izgubi prekomerno nabrano vodo v telesu. Morda pa še ne veste, da lahko prav zaradi te vode trebuh postane napihnjen. Do tega pride v primeru, da zaužijete preveč s soljo bogatih jedi. Sol namreč skladišči vodo in nam na ta način povzroča težave.

Prehitro prehranjevanje

Tudi v primeru, ko se živila zaužije prehitro, lahko pride do napihnjenosti trebuha. Hrano slabo prežvečite in namesto fizičnega dela nastopi kemijski, ki ima za posledico počasnejšo razgradnjo zaužite hrane in proizvodnjo plinov. Pri hitrem prehranjevanju v črevesje zaide tudi precej zraka, kar nikakor ne vpliva blagodejno na prebavo.

Alergija na določena živila

Morda tega niti ne veste in mislite, da uživate zdravo hrano, ki pa vam po drugi strani povzroča težave in napihnjenost. Lahko gre za vrsto zelenjave, ali kot se pogosto zgodi, za intoleranco na laktozo ali gluten. Sploh ni nujno, da bi imeli tovrstne težave že celo življenje. Lahko se pojavijo povsem iznenada, ne glede na starost.

Prav tako ni nič nenavadnega, če eno in isto živilo enkrat dobro prenesete, drugič pa ne. Včasih je dovolj že malenkostna razlika v skupnem vnosu določenega živila, na katerega je telo intolerančno, drugič pa kombinacija določenih živil, na katero ne bi nikoli pomislili.

Intoleranca na gluten
Intoleranca na gluten lahko povzroči napihnjenost trebuha.

V tem primeru si je dobro beležiti zaužita živila in njihovo količino ter primerjati po dnevih, kdaj je bila opažena napihnjenost trebuha ali s tem povezane težave. Eden izmed nasvetov za odpravo napihnjenega trebuha je »telovadi in pij dovolj vode«.

V primeru, da vam slednje ne bi pretirano pomagalo in bi opazili napihnjenost ter težave z vetrovi po malodane vsaki hrani, bo čas za obisk zdravnika. Dolgotrajna napihnjenost in težave z vetrovi lahko nakazujejo tudi na katero od resnejših bolezni.

ZSSM.si
Avtor