Pri obdelavi kovin govorimo o postopku, s katerim pridemo do polizdelkov ali do končnih izdelkov. Kovino se obdeluje na različne načine, ki so odvisni od potreb končnega naročnika. Kovino režemo, varimo, brusimo, stružimo in še in še.

Če želimo kovino pravilno in kvalitetno obdelati, za to potrebujemo ustrezno opremo, stroje in znanje. Pri sami obdelavi kovin je izrednega pomena tudi varnost. Pa si oglejmo devet storitev obdelave kovin, ki spadajo med najpogostejše.

1. Razrez pločevine

Gre za eno najbolj iskanih obdelav kovine. Med bolj izpostavljene vrste razreza pločevine vsekakor spadata laserski in vodni razrez.

Pri laserskem razrezu lahko rečemo, da gre za najsodobnejšo tehnološko rešitev za obdelavo pločevine, ki jo odlikuje natančna in kvalitetna izdelava. Prav tako ni nepomembno, da z laserskim razrezom pločevine bistveno zmanjšamo proizvodne stroške, saj na ta način ustvarjamo manj ostankov obdelanega materiala.

Vodni razrez pločevine pa je postopek, pri katerem pločevino razrežemo z ozko usmerjenim vodnim curkom pod visokim pritiskom. Vodi je dodan tudi abrazivni material, kremenov pesek. Ta postopek je primeren za obdelavo vseh vrst kovin in se izvrstno izkaže, ko je potrebno opraviti razrez posebnih oblik.

2. Razrez cevi

Na tem mestu omenimo laserski razrez cevi s tehnologijo fiber, ki je ta hip vrhunec laserskega razreza na tem področju. Odlikujejo ga natančno upravljanje, nižji obratovalni stroški in hitrost izdelave.

Zelo dobro se izkaže tudi 3D razrez cevi s cevnim laserjem. 3D tehnologija laserskega razreza omogoča več postopkov v enem, saj nadomešča tračno žago, vrtalni stroj, obenem pa omogoča tudi rezkanje in posnemanje robov.

3. Varjenje

Za združevanje različnih kosov in vrst kovin uporabljamo varjenje. Poznamo več načinov varjenja, kot so na primer ročno varjenje, robotsko ali polavtomatsko, pa tudi več različnih postopkov.

Med najpogostejšimi postopki varjenja so vsekakor varjenje po postopku TIG in MIG-MAG. Za katerega od naštetih se bomo odločili, je odvisno od materialov, ki jih spajamo, pa tudi od lokacije varjenja.

4. Krivljenje pločevine in cevi

Krivljenje je ena izmed nepogrešljivih storitev kovinsko-predelovalne industrije. Krivimo lahko pločevino, profile in cevi. V namen krivljenja kovinskih materialov se uporabljajo CNC stroji.

5. Prebijanje pločevine

O prebijanju pločevine govorimo, ko stroj pod veliko silo prebije pločevino na želeni način. To pomeni, da naredi s prebojem luknjo želene oblike ali pa zgolj oblikuje pločevino glede na matrico, ki se za prebijanje uporabi. S prebijanjem se izdeluje različne vrste utorov, nastavkov za vijake, profile in podobno.

6. Rezkanje

Rezkanje je vrsta obdelave kovin, pri kateri strojno odrezujemo kovino. Ta postopek navadno poteka na rezkalnem stroju, na katerem se obdelovanec vrti, nanj pa pod pravim kotom deluje rezkalno orodje. Rezkanje uporabljamo za rezkanje utorov, vrezovanje navojev, zobnikov in podobno.

7. Struženje

Pri struženju gre za najbolj uporabljan postopek za obdelavo valjastih obdelovancev. Poznamo več vrst struženj: vzdolžno, prečno, stožčasto, kopirno, profilno, zarezno.

8. Graviranje

Pri graviranju kovin gre navadno za lasersko graviranje, s katerim lahko označujemo izdelke, ali pa graviranje uporabimo kot postopek do končnega izdelka.

9. Površinska obdelava kovin

Kakovostna površinska obdelava je nujna za trajno zaščito kovin pred vplivi okolja, predvsem pred korozijo. Pod površinsko obdelavo kovin štejemo:

  • prašno barvanje,
  • cinkanje,
  • galvansko cinkanje.
ZSSM.si
Avtor