Postali ste podjetnik in si začrtali ambiciozne cilje. Energija v vas je neverjetna tako kot tudi zaupanje v poslovno idejo ali produkt/storitev, zdaj potrebujete le še primeren poslovni prostor, kjer se bo pričela vaša uspešna poslovna pot. Ste se znašli v dilemi, kako izbrati poslovni prostor?

Verjetno vam po glavi rojijo različne številke. Kako velik prostor potrebujete glede na število oseb ali vrste posla, je bolje iskati nekaj blizu doma ali nekje na bolj obljudenem kraju in podobno. Dejansko je lahko izbor pravega poslovnega prostora ključnega pomena za uspešno poslovanje in morda ga boste s pomočjo naslednjih vrstic tega članka kaj lažje izbrali.

Pa pričnimo z lokacijo poslovnega prostora

Kot vedno pri vseh stvareh boste tudi pri izbiri poslovnega prostora gledali na ceno. A še prej bi morali razmisliti o tem, kaj nujno potrebujete. Če gre za pisarno, v kateri se bodo opravljala razna računalniška dela ali denimo računovodstvo, boste lahko precej bolj svobodni pri izbiri lokacije poslovnega prostora.

Lokacija poslovnega prostora
Lokacija poslovnega prostora zavisi tudi od vrste dela, ki ga boste opravljali.

V primeru, da boste izvajali storitev, pri kateri pričakujete velik pretok ljudi, boste seveda želeli v njihovo bližino in poskrbeti za to, da jim bo kar se da udobno priti do vas. Razne trgovine in osebne storitve bodo seveda uspešnejše na bolj obljudenih območjih, kot so centri večjih mest in bližina trgovskih centrov. Ljudje radi opravimo več opravkov na istem mestu.

Velikost poslovnega prostora

Kot vedno boste tudi pri velikosti poslovnega prostora pogledovali po ceni. Ni nujno, da bo večje dražje. Če imate namen poslovni prostor najeti kje izven mesta, morda na obrobju, boste lahko našli tudi kakšen večji in lepo urejen prostor po nižji ceni, kot bi si upali misliti. Je pa že tako, da večji prostor pomeni več stroškov za ogrevanje ali hlajenje, vzdrževanje, več pohištva, …

Pomislite na to, koliko oseb se bo nahajalo v tem prostoru, kaj vse potrebujejo za nemoteno delo in ali je ob tem sama lokacija dovolj dostopna za vse vpletene. Ne pozabite na možnost parkiranja, ki je velikokrat ključnega pomena za nemoteno izvajanje poslovanja.

Opremljen ali neopremljen poslovni prostor?

Tudi tu zlahka naletite na dilemo, še posebej v primeru, da sami niste imeli namena pretirano vlagati v opremljanje poslovnega prostora. Navadno imajo ti vedno neko osnovno opremo, kot so pisalne mize in stoli, a se eden od drugega lahko močno razlikujejo.

Če z obstoječo opremo ne boste zadovoljni, boste vsekakor želeli namestiti svojo. Pri tem bodite pozorni na okvirne stroške, ki bi nastali z nakupom tovrstne opreme, a imejte hkrati v mislih, da gre to v stroške podjetja, kar tudi ni slabo. Če tam ne mislite ostati za nedoločen čas, bo verjetno bolje najti opremljen poslovni prostor.

V vsakem primeru si za iskanje poslovnega prostora vzemite nekaj časa. Preverite ponudbo na trgu, primerjajte lokacije in vse, kar vam nudijo, ter na koncu izberite tistega, ki bo za vas najbolj funkcionalen in bo nudil vse, kar boste pri svojem poslovanju potrebovali. Glejte pa tudi na počutje zaposlenih in njihovo udobje. Boljše počutje na delovnem mestu pomeni višjo storilnost in boljše medsebojne odnose.

Avtor