Podjetje lahko vsak bodoči podjetnik ustanovi po ustaljenem postopku kar na VEM točki. Izpolni vso zahtevano papirologijo, na tekoči račun podjetja nakaže 7.500 € ustanovnega kapitala, vse skupaj overi pri notarju in zadeva gre skozi zahtevane procedure do potrditve s strani pristojnega organa, kar lahko traja nekaj tednov.

Recimo, da ste si omislili ustanovitev d.o.o. Najprej si boste izbrali primerno ime, ki bo povedalo kaj o vaši storitvi ali pa bo šlo zgolj za vašo znamko. Okoli imen podjetij se je dobro predhodno pozanimati o naslednjem:

  • Da podjetje s tem nazivom ni bilo že ustanovljeno.
  • Da ne obstaja pod tem (ali podobnim) nazivom morda že kakšen s.p.
  • Da je ime zakonsko dovoljeno.
  • Da ne gre morda za zaščiteno blagovno znamko (tudi v tujini).
  • Vsekakor je dobro preveriti, ali so spletne domene s tem imenom še na voljo. Verjetno boste želeli postaviti tudi spletno stran podjetja.

Zakaj in kako sploh ustanoviti d.o.o.?

Navadno se podjetniki odločajo za ustanovitev d.o.o. v primeru, ko pričakujejo, da bo njihov letni promet večji od cca 50.000 €, pa tudi zato, da v očeh poslovnih partnerjev morda izpadejo bolj verodostojni.

Nekatera podjetja namreč ne želijo sodelovati z s.p.-ji. Za ustanovitev d.o.o. je potrebno na račun podjetja položiti 7.500 €, kar navzven daje videz neke resnosti.

V resnici pa lahko podjetje tudi kupite. Podjetja, ki so bila zgolj ustanovljena in niso nikoli poslovala, so na voljo že od približno 500 € dalje. S tovrstno prodajo podjetij se ukvarja kar nekaj pravnih oseb, ki so se specializirale samo za to področje.

Podjetje odprejo po ustaljeni praksi in na začasni račun (z vašim pooblastilom) položijo ustanovni kapital,  ki ga nato kot vračilo posojila prejmejo nazaj in vam podjetje prodajo. Podjetje že nosi vaše ime in je vpisano v sodni register.

Pri nakupu podjetja bodite skrajno previdni in preverite ozadje. Preverite, kdo vam podjetje prodaja, kakšne so izkušnje drugih s tem podjetjem in ali gre za nakup podjetja, ki resnično še ni sklepalo nobenih poslov. Ne želite si namreč na svoja pleča prevzeti kakšnih nepričakovanih bremen in starih zgodb.

Odgovornost podjetja in lastnikov

D.o.o. pomeni »družba z omejeno odgovornostjo«, kar pomeni tudi, da lastnik ali direktor ne odgovarja za obveznosti družbe. Odgovornost podjetja se meri v višini lastnega premoženja.

Odgovornost podjetnika
Podjetnik pri d.o.o. odgovarja z vrednostjo premoženja podjetja.

Morda se vse skupaj sliši idealno in precej boljše od s.p, kjer samostojni podjetnik za vse posle odgovarja s svojim osebnim premoženjem, a je potrebno dodati, da so stroški vodenja d.o.o. precej višji.

Zaposleni v podjetju prejemajo plačo, na podjetje je možno uveljavljati stroške, je pa izplačilo dobička močno obdavčeno.

ZSSM.si
Avtor